tASSEN 2016-2020
Het project voor de Vrouwen van Powakka is na 8 weken afgesloten.
Deze vrouwen hebben alles handmatig gedaan
en de tip om culturele uitingen te verwerken in hun tassen was goed zichtbaar.
De lessen hebben wij afgesloten met een
Tassen Expo en een certificaat uitreiking.
De Powakka – groep heeft tassen gemaakt en die heb ik tijdens mijn bezoek aan Nederland tijdens Koningsdag zijn verkocht. Het ontvangst van hun Euro’s en de blije gezichten.
Tijdens de Expo '18 van het KKF in Suriname hebben deze vrouwen wederom laten zien dat zij vooruit willen. Hun producten hebben ook op de beurs gehangen.




Nieuws



Tassen Opa Doeli
Ik heb een gesprek gehad met de leiding van Opa Doelie om een tassenproject te kunnen starten met deze jongeren in voor arrest.
Tijdens de proeflessen van 6 weken krijgen de jongens een standaard model tas, deze zetten ze zelfstandig en handmatig in elkaar. De riem en handvatten mogen zij de naaimachine gebruiken. Het doel van de lessen is om jongens te leren omgaan met stoffen, werken met naald en draad, werken met de naaimachine.
Daarnaast zijn er maatschappelijke doelen geïntegreerd. Durven hulp te vragen, bereidheid om een ander te helpen, inzicht en zelf vertrouwen. Daarbij worden zij ook geprikkeld om een richting te kiezen richting economische ontwikkeling met kunst en nijverheid.
De foto's van rechts naar links vertellen het verhaal. Aan het eind van de proeflessen zijn de jongens trots op hun product.


Werken bij JCC
Na een succesvolle proef bij Opa Doeli is er gezamenlijk besloten om bij het nieuw te openen JCC te Santo Boma op project basis verschillende modellen tassen te maken en deze te verkopen ten goede van de deelnemers. Elke groep bestaat uit maximaal 6 jongeren.
Deelnemers ontwerpen onder begeleiding een papierentas. Hierbij leren ze meten en tekenen. Daarna gaan zij hun papieren model op stof tekenen, knippen en stikken.
Het thema tijdens dit project is;
“Pasensie- Geduld”
Het thema is er opgericht om de jongeren een ijkpunt te bieden tijdens de workshop daar zij na de les terug moeten naar hun cel. Geduld met zichzelf, met de opdracht en met elkaar maakt dat zij met focus bezig zijn.
Uiteindelijk zullen er boodschappentassen gemaakt en verkocht worden binnen het JCC en daarbuiten.
De jongeren ondersteunen daarbij ook het milieu om de plastic tassen in Suriname uit te bannen.






Go Bana Suriname
Go Bana Suriname wil starten met het maken van tassen die gemaakt zullen worden van de bananenvezel.
Door het contact en de ervaring met de Inheemse vrouwen van Grankreek en Powakka wordt Dora Enterprise benaderd om deelnemen in het Go Bana Suriname project.
Gezamenlijk brengen wij een bezoek aan Landhuis Linde’s Lust te Tijgerkreek Saramacca, waar de bananenvezel machine staat. Na overleg brengen wij een tegen bezoek aan de vrouwen van Powakka om samen te kijken welke technieken de Inheemse vrouwen toe passen.
Met het Go Bana project wordt er getracht ,meerdere UNDP-goals te bereiken.
Het belangrijkste is het milieu aspect daar plastic in de natuur, ook Suriname, een probleem is.
Tijdens de lancering kan Go Bana Suriname laten zien welke mogelijkheden er zijn en op de oproep om deel te nemen aan de workshop komen er veel enthousiaste reactie's.

